
اسپیکر تحت شبکه چیست؟
اسپیکر تحت شبکه (Network IP Speaker) به پخش کننده ی صدا گفته می شود که صدای دیجیتال را دریافت و آن را به صورت آنالوگ پخش می نماید. صدای دیجیتال در اسپیکر تحت شبکه همان بسته های دیتا هستند که توسط کابل شبکه وارد مدار الکترونیکی متصل به آن می شود. مدار الکتریکی وظیفه بازکردن ، پردازش و انتقال صدا در اسپیکر تحت شبکه را دارد. پس از ورود دیتا قسمت پردازنده ی اسپیکر(DSP) اقدام به بازگشایی بسته های دیتا می نماید، کار بعدی پردازنده این است که این بسته ها را از حالت فشرده خارج نماید و در نهایت آن ها را به سیگنال آنالوگ تبدیل نماید. سپس سیگنال آنالوگ به سمت مدار آمپلی فایر هدایت می شود تا به اندازه لازم تقویت شود. صدای تقویت شده توسط آمپلی فایر وارد مگنت فلزی بلندگوی تحت شبکه می شود. در انتهای این مقاله با با ساختار بلندگو و اجزای آن آشنا خواهید شد. بلندگوی تحت شبکه از پروتکل SIP برای برقراری ارتباط استفاده می کند بنابر این می توانیم بلندگوهای شیپوری را در سانترال VoIP و یا نرم افزار پیجینگ( که آن هم از پروتکل SIP استفاده می کند) رجیستر کنیم. قیمت اسپیکر های تحت شبکه با توجه به نوع و قیمت آن ها متغیر خواهد بود.
تقسیم بندی بلندگوی تحت شبکه بر اساس شکل ظاهری و نصب :
- بلندگوی سقفی تحت شبکه (Ceiling IP NetworK Speaker)
- بلندگوی ستونی تحت شبکه (Column IP Network Speaker)
- بلندگوی شیپوری تحت شبکه(Horn IP Network Speaker)
- بلندگو های تزئینی تحت شبکه(عمدتا برای استخر و ویلا مورد استفاده قرار می گیرد)
نام های مترادف برای اسپیکر تحت شبکه
اسپیکر های تحت شبکه را متخصصان بر اساس معیار شخصی با نام های مختلف به کار می برند. به طور مثال اسپیکر IP ، اسپیکر SIP و یا اسپیکر VoIP از جمله ی این نام ها هستند. در حقیقت از همه ی این نام ها یک برداشت فنی می شود ولی در این مقاله برای احترام به این دوستان ما هم سعی خواهیم کرد از آنها استفاده نمائیم.
اسپیکر SIP با توان حداکثر 30 وات می تواند از PoE استاندارد جهت تامین برق استفاده نماید، البته لازم است که بدانیم برخی از سوئیچ های استاندارد در دنیا مثل سیسکو در برخی مدل ها مثل سری 9300 می توانند 90 وات خروجی داشته باشند ( استاندارد آن 802.3bt است ) یعنی بلندگو های تحت شبکه ای که توان 90 وات دارند. ولی با توجه به گران بودن این سوئیچ ها ، برای اسپیکر VoIP با توان بیشتر از برق مستقیم شهر و یا از منبع تغذیه DC استفاده می شود. اسپیکر SIP همانند یک داخلی در مرکز تلفن و یا نرم افزار پیجینگ تحت شبکه رجیستر می شود. اسپیکر SIP می تواند از طریق میکروفون پیجینگ تحت شبکه، اینترکام و یا تلفن تحت شبکه پیج شود.
بررسی انواع اسپیکر تحت شبکه
اسپیکر سقفی تحت شبکه
اسپیکر سقفی تحت شبکه برای نصب در سقف مورد استفاده قرار می گیرد. دو نوع روکار و توکار دارد. اسپیکر VoIP سقفی مناسب در مکان هایی که ارتفاع سقف در آنها کمتر از 3 متر می باشد دارای حداکثر توان خروجی 5 و 10 وات است .ولی در سالن ها ، لابی ها و سازه های با ارتفاع سقف بالای 3 متر می توان از اسپیکر VoIP سقفی با توان های بالاتر نیز استفاده کرد. باید یاد آوری کنیم که بلندگو های سقفی تحت شبکه با توان حداکثر 30 وات می توانند از برق PoE استفاده کنند. برای توان های بالاتر از منبع تغذیه غیر PoE استفاده می گردد. دلیل عدم استفاده از بلندگوی VoIP سقفی با توان بیش از 5 و 10 وات در مکان های با ارتفاع کمتر از 3متر ، تولید صدای آزار دهنده و برگشت صدا می باشد.
مساحت تحت پوشش در بلندگوی VoIP سقفی متناسب با شلوغی و نویز محیط می تواند از 20 الی 100متر مربع باشد. حداکثر فاصله طولی بلندگو های سقفی از یکدیگر در محیط های مستطیلی شکل بین 6 الی 10 متر می باشد. در هنگام خرید اسپیکر تحت شبکه سقفی می توانید یکی دو نوع 2Way و میدرنج را انتخاب نمائید که 2Way برای پخش موزیک مناسب است.

بلندگوی سقفی تحت شبکه در صورتی که سقف ما کاذب باشد به صورت توکار نصب می شود. منظور از سقف کاذب سقف هایی دو لایه است که لایه بالایی را اصطلاحا سقف اصلی یا سقف بتنی می نامند و برای سقف دوم از تایل و یا کناف برای پوشش استفاده شده است. در سقف کاذب فضای خالی برای قرار گرفتن قسمت انتهایی اسپیکر IP بین دو سقف وجود دارد. بلندگوی سقفی تحت شبکه دارای یک قطعه ی پلاستیکی است که PCB را روی بدنه محکم نگه می دارد و از آن در برابر ضربه محافظت می نماید.
اسپیکر ستونی تحت شبکه
اسپیکر های ستونی تحت شبکه مناسب برای فضاهای با نویز کمتر از 75 دسیل است یعنی مکان هایی که سر و صدای محیطی در آن کم است. مثلا در سالن های مونتاژ ، رستوران ها ، پارک ها ، مساجد و ساختمان های تجاری می توان از اسپیکر ستونی تحت شبکه استفاده کرد. جنس بدنه بلندگو های ستونی تحت شبکه در مکان هایی که از آن استفاده می کنیم مختلف خواهد بود. بدنه چوبی و فلزی از رایج ترین بلندگو های ستونی تحت شبکه هستند. قیمت اسپیکر تحت شبکه چوبی بیشتر از فلزی است. همانند دیگر بلندگو ها حداکثر توان در نمونه های بلندگوی ستونی تحت شبکه که از PoE تغذیه میکنند 30 وات است. ولی با مبع تغذیه قوی تر می توانیم بلندهای با توان بیشتر داشته باشیم. به طور مثال در پارک ها و حیات مدارس می توانیم از بلندگو های ستونی تحت شبکه با توان 60وات هم استفاده کنیم. بلندگو های با توان بالاتر دارای یک باکس جداگانه هستند که مدار اسپیکر IP و منبع تغذیه در آن قرا می گیرد و حتی می توانید از یک باکس تعداد 2 تا 4 بلندگوی 60 وات خروجی بگیرید.

بلند گوی شیپوری تحت شبکه
بلندگوی شیپوری تحت شبکه مناسب برای استفاده در محیط های باز مثل فضای بین سوله ها ، پارکینگ های سر باز و کارگاه های تولیدی می باشد. بلندگوی شیپوری تحت شبکه نوع خاصی از اسپیکر IP است که با استفاده از یک المان شیپوری می تواند صدا را در مسافت موثر تری پخش و پرتاب نماید. بلندگوی شیپوری تحت شبکه در دو جنس پلاستیکی و گالونیزه تولید می شود. نوع گالوانیزه برای محیط های گرم و با تابش نور زیاد مناسب تر است. نوع پلاستیکی هم با توجه به دهانه ی مستطیلی شکل آن برای کارگاه های تولیدی پر سر و صدا بهتر است چون صدا را در جهتی خاص برای افرادی که مقابل آن کار می کنند واضح تر پخش می کند. در شکل معمولی بلندگو های شیپوری تحت شبکه ، یک مخروط و یک مگنت داریم. گاها به جای مگنت از یونیت هم استفاده می شود. شیپور برای آماده سازی بهتر صدا جهت عبور در هوا طراحی شده است طوری که می تواند صدای تولید شده ی مگننت صدا را در فضای بیشتری پرتاب نماید. جنس ، نوع و توان در قیمت اسپیکر تحت شبکه شیپوری تاثیر گذار استمثلا یک بلندگوی شیپوری 30 وات می تواند هم قیمت بلندگوی شیپوری 60 وات باشد ولی جنس آنها متفاوت باشد.

بلندگو های شیپوری تحت شبکه، توان سه برابری نسبت به بلندگوهای دیگر در پرتاب صدا دارند و در توان های 10 و بالاتر تولید می شوند. بلندگو های شیپوری می توانند به صورت چند تایی مثلا پشت در پشت یا چهارجهته هم مورد استفاده قرار بگیرند. وقتی بلندگو های شیپوری با چنین آرایشی مورد استفاده قرار می گیرند می توانیم از یک باکس برای تغذیه برق استفاده کنیم. طبعا یک پورت شبکه و یک مدار آمپلی فایر هم نیاز خواهیم داشت که در همین باکس قرار می گیرد. در تصویر پایین صفحه نمونه ای از این بلندگو را می بینید. باکس مورد استفاده در بلندگوی شیپوری تحت شبکه قابل نصب در محیط های بیرونی هم می باشد چون در مقابل نفوذ آب باران مقاوم هستند.
ساختار بلندگوی تحت شبکه و اجزای آن
در این بخش اجزای مختلف یک بلند گوی تحت شبکه را برای شما شرح می دهیم :
درحالت کلی یک بلندگوی تحت شبکه به سه قسمت کلی تقسیم می گردد:
- بخش مکانیکی : که از ترکیب صفحه مخروطی Cone و سیستم تعلیق ساخته می شود. صفحه مخروطی هم به سیم پیج متصل می گردد و قائدتا همراه با آن حرکت می کند.
- بخش الکترومغناطیس: که از آهنربا ، هسته و سیم پیچ تشکیل می گردد. Magnet + Yoke /Core + Voice Coil
- بخش آکوستیک : هوای داخل فضای اکوستیک که بلندگو آن را حرکت می دهد.
- بخش مدار: که وظیفه دریافت و تبدیل سیگنال دیجیتال به آنالوگ را دارد.
در ادامه با صورت تصویری به کارایی و عملکرد اسپیکر های تحت شبکه خواهیم پرداخت :
تصویر شماره 1:

در تصویر شماره یک ، نمای ساده ای از نحوه پیج کردن یا تماس گرفتن با تعدادی بلندگوی تحت شبکه از طریق یک تلفن VoIP را داریم. در این شکل بدون نیاز به سرور پیجینگ و مرکز تلفن و به وسیله یک گوشی تلفن تحت شبکه با یک اسپیکر VoIP تماس می گیریم. اگر از گوشی BLF دار ( که دارای دکمه های Spead Dial است) استفاده کنیم می توان به تعداد هر BLF یک زون تعریف کرد و مثلا چندین بلندگو را صرفا با یک دکمه BLF پیج کرد.
تصویر شماره 2:

در تصویر شماره 2 بلندگوهای تحت شبکه ی مختلف وجود دارد مثلا باکس بلندگوی شیپوری 200 وات تحت شبکه که متشکل از دو بلندگوی شیپوری 100 وات است و بلندگو های دیگری مثل بلندگوی سقفی 10 وات تحت شبکه که نام آنها در زیر تصاویرشان قابل رویت است. در این تصویر سرور پیجینگ یا مرکز تلفنی و جود دارد که می تواند قابلیت های متنوعی مثل پخش موزیک، پخش آنلاین رادیو ، اذان و پخش پیغام های زمانبندی شده را در اختیار شما قرار دهد. کار پیج از طریق تلفن و یا میکروفون پیجینگ تحت شبکه صورت می پذیرد.
تصویر شماره 3 :

در تصویر شماره 3 علاوه بر انواع بلندگوهای تحت شبکه که به وسیله میکروفون پیجینگ و یا تلفن تحت شبکه پیج می شوند، دکمه های تحت شبکه را داریم که می توانند نقش موثری در سیستم پیجینگ ما داشته باشند. مثلا با دکمه اضطراری تحت شبکه شماره یک می توان زنگ هشدار را در چندین بلندگو و یا یک بلندگوی خاص به صدا در آورد. می توان پیغام های خاصی را برای زون و یا گروه خاصی پخش کرد و یا با سیستم های اورژانس و پلیس تماس گرفت. همچنین هر دکمه به تنهایی می تواند به بلندگوی شیپوری نیز متصل گردد.