• sales@etesal.net

اسپیکر تحت شبکه

اسپیکر تحت شبکه چیست؟


اسپیکر تحت شبکه (Network IP Speaker) به ابزار منتشر کننده ی صدا گفته می شود که صدای دیجیتال را دریافت و آن را به صورت آنالوگ پخش می نماید. صدای دیجیتال در اسپیکر تحت شبکه همان بسته های دیتا هستند که از طریق کابل شبکه وارد مدار الکترونیکی اسپیکر می شود. مدار الکتریکی بلندگو وظیفه بازکردن بسته ها ، پردازش و ارسال صدا به مگنت(آهنربا) بلندگو را برعهده دارد.

پس از ورود دیتا به پردازنده ی اسپیکر(DSP)، بسته های دیتا بازگشایی می شوند، کار بعدی پردازنده این است که این بسته ها را از حالت فشرده خارج نماید و در نهایت آن ها را به سیگنال آنالوگ تبدیل نماید. وظیفه فشرده سازی صدا بر عهده کدک های صوتی(توضیح در ادامه متن) است. سپس سیگنال آنالوگ به سمت مدار آمپلی فایر هدایت می شود تا به اندازه لازم تقویت شود. صدای تقویت شده توسط آمپلی فایر وارد مگنت فلزی بلندگوی تحت شبکه می شود.

در انتهای این مقاله با با ساختار بلندگو و اجزای آن آشنا خواهید شد. بلندگوی تحت شبکه از پروتکل SIP  برای برقراری ارتباط استفاده می کند. بلندگوهای تحت شبکه به واسطه سانترال VoIP و یا نرم افزار پیجینگ( که آن هم از پروتکل SIP استفاده می کند) صدا را از دیگر تجهیزات صوتی فرستند دریافت و منتشر می کنند. قیمت اسپیکر های تحت شبکه با توجه به نوع و قیمت آن ها متغیر خواهد بود. 

نام های مترادف برای اسپیکر تحت شبکه

⭐️ اسپیکر IP

⭐️ اسپیکر SIP

⭐️ اسپیکر VoIP

اسپیکر های تحت شبکه را متخصصان بر اساس معیار شخصی و علمی با نام های مختلف به کار می برند. به طور مثال اسپیکر IP ، اسپیکر SIP و یا اسپیکر VoIP از جمله ی این نام ها هستند. در حقیقت همه ی این نام ها یک برداشت فنی دارد ولی در این مقاله برای احترام به این دوستان ما هم سعی خواهیم کرد از آنها استفاده نمائیم.

🔴 مراقب باشید که فریب نخورید!!

اسپیکر SIP با توان حداکثر 30 وات می تواند از PoE استاندارد(802.3af/at) جهت تامین برق استفاده نماید در غیر این صورت باید از آداپتور و یا جریان مستقیم برق شهر برای توان های بالاتر استفاده کرد. لازم است که بدانیم فقط برخی از سوئیچ ها در دنیا مثل سری 9300 سیسکو می توانند  بین 30 تا 90 وات خروجی داشته باشند ولی با توجه به گران بودن این سوئیچ ها ، برای اسپیکر VoIP با توان بیشتر به صرفه نیستند. در هیچ کجای دنیا برندی وجود ندارد که اسپیکر PoE با توان بیش از 30 وات تولید نماید. مراقب باشید که فریب فروشنده هایی که مدعی بلندگو های PoE با توان بیش از 30 وات هستند را نخورید.

اسپیکر SIP به مانند یک داخلی در مرکز تلفن و یا نرم افزار پیجینگ تحت شبکه رجیستر می شود. اسپیکر SIP می تواند از طریق میکروفون پیجینگ تحت شبکه، اینترکام و یا تلفن تحت شبکه پیج شود. 

 

انواع بلندگوی تحت شبکه

  • بلندگوی سقفی تحت شبکه (Ceiling IP NetworK Speaker)
  • بلندگوی ستونی تحت شبکه (Column IP Network Speaker)
  • بلندگوی شیپوری تحت شبکه(Horn IP Network Speaker)
  • بلندگو های تزئینی تحت شبکه(عمدتا برای استخر و ویلا مورد استفاده قرار می گیرد)

 

اسپیکر سقفی تحت شبکه


اسپیکر سقفی تحت شبکه برای نصب در سقف مورد استفاده قرار می گیرد. دو نوع روکار و توکار دارد. اسپیکر VoIP سقفی مناسب در مکان هایی که ارتفاع سقف در آنها کمتر از 3 متر می باشد دارای حداکثر توان خروجی 5 و 10 وات است .ولی در سالن ها ، لابی ها و سازه های با ارتفاع سقف بالای 3 متر می توان از اسپیکر VoIP سقفی با توان های بالاتر نیز استفاده کرد. باید یاد آوری کنیم که بلندگو های سقفی تحت شبکه با توان حداکثر 30 وات می توانند از برق PoE استفاده کنند. برای توان های بالاتر از منبع تغذیه غیر PoE استفاده می گردد. دلیل عدم استفاده از بلندگوی VoIP سقفی با توان بیش از 5 و 10 وات در مکان های با ارتفاع کمتر از 3متر ، تولید صدای آزار دهنده و برگشت صدا می باشد. 
مساحت تحت پوشش در بلندگوی VoIP سقفی متناسب با شلوغی و نویز محیط می تواند از 20 الی 100متر مربع باشد. حداکثر فاصله طولی بلندگو های سقفی از یکدیگر در محیط های مستطیلی شکل بین 6 الی 10 متر می باشد. در هنگام خرید اسپیکر تحت شبکه سقفی می توانید یکی دو نوع 2Way و میدرنج را انتخاب نمائید که 2Way برای پخش موزیک مناسب است.

 


بلندگوی سقفی تحت شبکه در صورتی که سقف ما کاذب باشد به صورت توکار نصب می شود. منظور از سقف کاذب سقف هایی دو لایه است که لایه بالایی را اصطلاحا سقف اصلی یا سقف بتنی می نامند و برای سقف دوم  از تایل و یا کناف برای پوشش استفاده شده است. در سقف کاذب فضای خالی برای قرار گرفتن قسمت انتهایی اسپیکر IP بین دو سقف وجود دارد. بلندگوی سقفی تحت شبکه دارای یک قطعه ی پلاستیکی است که PCB را روی بدنه محکم نگه می دارد و از آن در برابر ضربه محافظت می نماید. 


اسپیکر ستونی تحت شبکه


اسپیکر های ستونی تحت شبکه مناسب برای فضاهای با نویز کمتر از 75 دسیل است یعنی مکان هایی که سر و صدای محیطی در آن کم است. مثلا در سالن های مونتاژ ، رستوران ها ، پارک ها ، مساجد و ساختمان های تجاری می توان از اسپیکر ستونی تحت شبکه استفاده کرد. جنس بدنه بلندگو های ستونی تحت شبکه در مکان هایی که از آن استفاده می کنیم مختلف خواهد بود. بدنه چوبی و فلزی از رایج ترین بلندگو های ستونی تحت شبکه هستند. قیمت اسپیکر تحت شبکه چوبی بیشتر از فلزی است. همانند دیگر بلندگو ها حداکثر توان در نمونه های بلندگوی ستونی تحت شبکه که از PoE تغذیه میکنند 30 وات است. ولی با مبع تغذیه قوی تر می توانیم بلندهای با توان بیشتر داشته باشیم. به طور مثال در پارک ها و حیات مدارس می توانیم از بلندگو های ستونی تحت شبکه با توان 60وات هم استفاده کنیم. بلندگو های با توان بالاتر دارای یک باکس جداگانه هستند که مدار اسپیکر IP و منبع تغذیه در آن قرا می گیرد و حتی می توانید از یک باکس تعداد 2 تا 4 بلندگوی 60 وات خروجی بگیرید.

بلند گوی شیپوری تحت شبکه


بلندگوی شیپوری تحت شبکه مناسب برای استفاده در محیط های باز مثل فضای بین سوله ها ، پارکینگ های سر باز و کارگاه های تولیدی می باشد. بلندگوی شیپوری تحت شبکه نوع خاصی از اسپیکر IP است که با استفاده از یک المان شیپوری می تواند صدا را در مسافت موثر تری پخش و پرتاب نماید. بلندگوی شیپوری تحت شبکه در دو جنس پلاستیکی و گالونیزه تولید می شود. نوع گالوانیزه برای محیط های گرم و با تابش نور زیاد مناسب تر است. نوع پلاستیکی هم با توجه به دهانه ی مستطیلی شکل آن برای کارگاه های تولیدی پر سر و صدا بهتر است چون صدا را در جهتی خاص برای افرادی که مقابل آن کار می کنند واضح تر پخش می کند.  در شکل معمولی بلندگو های شیپوری تحت شبکه ، یک مخروط و یک مگنت داریم. گاها به جای مگنت از یونیت هم استفاده می شود. شیپور برای آماده سازی بهتر صدا جهت عبور در هوا طراحی شده است طوری که می تواند صدای تولید شده ی مگننت صدا را در فضای بیشتری پرتاب نماید. جنس ، نوع و توان در قیمت اسپیکر تحت شبکه شیپوری تاثیر گذار استمثلا یک بلندگوی شیپوری 30 وات می تواند هم قیمت بلندگوی شیپوری 60 وات باشد ولی جنس آنها متفاوت باشد. 

بلندگو های شیپوری تحت شبکه، توان سه برابری نسبت به بلندگوهای دیگر در پرتاب صدا دارند و در توان های 10 و بالاتر تولید می شوند. بلندگو های شیپوری می توانند به صورت چند تایی مثلا پشت در پشت یا چهارجهته هم مورد استفاده قرار بگیرند. وقتی بلندگو های شیپوری با چنین آرایشی مورد استفاده قرار می گیرند می توانیم از یک باکس برای تغذیه برق استفاده کنیم. طبعا یک پورت شبکه و یک مدار آمپلی فایر هم نیاز خواهیم داشت که در همین باکس قرار می گیرد. در تصویر پایین صفحه نمونه ای از این بلندگو را می بینید. باکس مورد استفاده در بلندگوی شیپوری تحت شبکه قابل نصب در محیط های بیرونی هم می باشد چون در مقابل نفوذ آب باران مقاوم هستند. 

 

ساختار بلندگوی تحت شبکه و اجزای آن 

بلندگوی تحت شبکه در شکل ساخت الگویی شبیه به بلندگوی پیجینگ آنالوگ دارد ولی بخش مدار که هسته ی اصلی بلندگوی ویپ را تشکیل می دهد باعث این تغییر بزرگ می شود البته ناگفته نماند که این مدار با بخش بلندگوی آنالوگ به یک تطبیق الکتریکی می رسد در غیر این صورت بلندگوی تحت شبکه به خوبی عمل نخواهد کرد. در این بخش اجزای مختلف یک بلند گوی تحت شبکه را برای شما شرح می دهیم : 

اجزای بلندگوی تحت شبکه


درحالت کلی یک بلندگوی تحت شبکه به قسمت کلی زیر تقسیم می گردد: 

  • بخش مکانیکی : که از ترکیب صفحه مخروطی Cone و سیستم تعلیق ساخته می شود. صفحه مخروطی هم به سیم پیج متصل می گردد و قائدتا همراه با آن حرکت می کند. 
  • بخش الکترومغناطیس: که از آهنربا ، هسته و سیم پیچ تشکیل می گردد.     Magnet + Yoke /Core + Voice Coil
  • بخش آکوستیک : هوای داخل فضای اکوستیک که بلندگو آن را حرکت می دهد.
  • بخش مدار: که وظیفه دریافت و تبدیل سیگنال دیجیتال به آنالوگ را دارد.
  • بدنه: که نگهدارندگی و اتصال دیگر اجزا به یکدیگر توسط آن صورت می پذیرد.

در ادامه با صورت تصویری به کارایی و عملکرد اسپیکر های تحت شبکه خواهیم پرداخت : 

تصویر شماره 1: 

در تصویر شماره یک ، نمای ساده ای از نحوه پیج کردن یا تماس گرفتن با تعدادی بلندگوی تحت شبکه از طریق یک تلفن VoIP را داریم. در این شکل بدون نیاز به سرور پیجینگ و مرکز تلفن و به وسیله یک گوشی تلفن تحت شبکه با یک اسپیکر VoIP تماس می گیریم. اگر از گوشی BLF دار ( که دارای دکمه های Spead Dial است) استفاده کنیم می توان به تعداد هر BLF یک زون تعریف کرد و مثلا چندین بلندگو را صرفا با یک دکمه BLF پیج کرد. 

انتخاب نوع بلندگوی تحت شبکه مناسب

در هر محیطی با توجه به پارامترهای مشخصی که آن محیط دارد باید از بلندگوی متناسب با آن استفاده کرد نکاتی که در انتخاب بلندگو باید مد نظر داشته باشید:

💥 در محیط های اداری با سر و صدای کم از بلندگو های سقفی استفاده کنید.

💥 بلندگو های سقفی توکار بهترین انتخاب بین نوع توکار و روکار است به شرطی که سقف شما تایل و یا کناف باشد که یکی از انواع سقف های کاذب رایج می باشد. 

💥بلندگو های سقفی و ستونی دو نوع میدرنج (که تویتتر و ساب ندارند) و Full Range دارند. در محیط هایی که قصد پخش موزیک ندارید از بلندگوی Mid range استفاده کنید و در محیط هایی که پخش موزیک وجود دارد از Full range.

💥 برای فضاهای باز که وسعت زیادی دارد ولی رفت و امد انسان در آن ها کم است از بلندگو های شیپوری با توان بالا مثل 400 وات استفاده کنید.

💥 برای فضاهای باز پر رفت و آمد مثل پارک ها و بوستان ها بهترین گزینه اسپیکر های ستونی ضد آب است. 

💥 در سوله ها و کارگاه های تولیدی که نویز بین 70 تا 85 دارند از بلندگو های شیپوری با توان 30 وات استفاده کنید. بلندگوهای با توان بالا تر به مرور باعث نارضایتی کارکنان خواهد شد. 

💥 در سوله ها و کارگاه های تولیدی که نویز بین 85 تا 110 است از بلندگو های با توان 50 تا 75 استفاده کنید. این نوع از بلندگو ها در بازار با توان های اسمی 100 و یا 150 وات به فروش می رسند ولی در عمل توان بین 50 تا 75 دارند. 

💥 در رستوران ها و لابی های بزرگ بلندگو های دیواری دکوراتیو و یا ستونی گزینه مناسب تری است. 

💥 در راهروی بیمارستان ها و هتل ها فقط از بلندگوی سقفی 5 وات استفاده کنید. اگر بلندگوی سقفی با توان بیشتر بخرید باید میزان صدای آن به صورت نرم افزاری کاهش دهید.

 

تصویر شماره 2: 

در تصویر شماره 2 بلندگوهای تحت شبکه ی مختلف وجود دارد مثلا باکس بلندگوی شیپوری 200 وات تحت شبکه که متشکل از دو بلندگوی شیپوری 100 وات است و بلندگو های دیگری مثل بلندگوی سقفی 10 وات تحت شبکه که نام آنها در زیر تصاویرشان قابل رویت است. در این تصویر سرور پیجینگ یا مرکز تلفنی و جود دارد که می تواند قابلیت های متنوعی مثل پخش موزیک، پخش آنلاین رادیو ، اذان و پخش پیغام های زمانبندی شده را در اختیار شما قرار دهد. کار پیج از طریق تلفن و یا میکروفون پیجینگ تحت شبکه صورت می پذیرد. 

تعیین تعداد بلندگو ها

برای تعیین تعداد بلندگو ها پس از آن که نوع بلندگو را انتخاب کردیم می بایست به نکات ذیل توجه کنیم : 

💬 ارتفاعی که نصب می شود

💬 زاویه پرتاب صدا

💬 مساحت محیط 

💬 نویز محیط 

💬 سطح فشار صدا SPL(sound pressure level)

ارتفا نصب

ارتفاع نصب بلندگو ها تعیین کننده معیار فاصله پرتاب صدا از بلندگو تا گوش فردی است که در زیر آن بلندگو در حال حرکت است.

در بلندگو های سقفی این فاصله (به فرض ارتفاع سقف 3 متر و فرض قد انسان بین 150 تا 200 سانتی متر) برابربا 100 تا 150 سانتی متر است. 

در بلندگوهای شیپوری (با توجه به اینکه این بلندگو در فاصله 350 تا 500 سانتی متری از سطح نصب می شود و قد انسان) ارتفاع شنیداری صدا برای به گوش فرد رسیدن بین 200 تا 350 متر است. 

محاسبه این فاصله در بلندگو های ستونی و دیواری متناسب با شیوه ی نصب و مطابق با معیار قد انسان در نظر گرفته می شود که بسیار شبیه به بلندگو های سقفی است. 

ارتفاع نصب بلندگو را با حرف H نمایش می دهند. 

ارتفاع شنیداری را با حرف L نمایش می دهند.

فاصله پرتاب صدا با فرمول زیر اندازی گیری می شود:

Throw=2(H-L)

زاویه پرتاب صدا

زاویه پرتاب بلندگوها متناسب با نوع آن ها متغییر است مثلا زاویه پرتاب صدا در بلندگوهای سقفی بین 120 تا 180 درجه است. بلندگوهای دیواری معمولاً دارای زاویه پرتاب محدودتری نسبت به بلندگوهای سقفی هستند.

زاویه پرتاب بلندگوهای دیواری معمولاً بین 90 تا 120 درجه است. این نوع بلندگوها به طور عمده برای پخش صدا در فضاهای کوچکتر مانند اتاق‌ها، فضاهای تجاری، سالن های مونتاژ با سر و صدا کم و رستوران‌ها استفاده می‌شوند. زاویه پرتاب بلندگوهای دیواری به طور عمده به سمت جلو و کمی به سمت پایین است تا صدا به طور منظم در فضا منتشر شود.

بلندگو های شیپوری از یک ساختار مخروطی یا شیپور برای تقویت و منتقل کردن صدا استفاده می‌کنند. زاویه پرتاب بلندگوهای شیپوری معمولاً بین 60 تا 100 درجه است. این نوع بلندگوها به طور عمده برای استفاده در فضاهای باز، سالن‌های تولید، استادیوم‌ها و فضاهای بزرگ دیگر مناسب هستند. زاویه پرتاب بلندگوهای شیپوری به سمت جلو و به بالا است تا صدا به طور موثر در فضا منتشر شود.

مساحت محیط 

مساحت تاثیر مستقیم بر تعداد بلندگو ها خواهد داشت ولی باید قبل از هر چیزی بدانیم که در انتخاب تعداد بلندگو ها اگر فضاهای تفکیک شده داریم باید برای هر بخش به صورت مجزا این محاسبات را انجام دهیم. سوله های تولیدی که کنار هم قرار دارند ولی با دیوار از هم جدا شده اند.

 

نویز محیط

نویز محیط میزان سر و صدای مزاحمی است که در برایند با SPL قرار دارد. هر دو با واحد دسیبل اندازه گیری می شوند. در حالت استاندارد باید SPL بلندگو از نویز محیط 10 تا 15 دسیبل بیشتر باشد تا صدا به صورت قابل قبول به گوش انسان برسد. نویز محیط با ابزار نویز سنج و یا نرم افزار هایی که قابل نصب روی موبایل هستند اندازه گیری می شود. برای استفاده از موبایل باید این نکته را در نظر داشته باشید که حساسیت و دقت میکروفون بلندگوی شما باید تست گرفته شده باشد. محبوب ترین نرم افزار موبایل برای اندازه گیری نویز db Meter است که هم نسخه اندروید و هم نسخه IOS دارد. 

سطح فشار صدا

سطح فشار صدا یا Sound Pressure Level (SPL)، مقدار فشار صوتی را که توسط یک میکروفن یا سنسور صدا اندازه گیری می‌کند، نشان می‌دهد. این مقدار به واحد دسی‌بل (dB) اندازه گیری می‌شود. SPL به مقدار فشار صوتی مربوط به شدت صوت و توان صوتی در یک نقطه خاص در فضا اشاره دارد ولی در مورد بلندگوهای تحت شبکه مقدار آن را توسط دستگاه سوت سنج در فاصله 1 متری از مرکز خروج صدا وقتی که میزان بلندی صدای اسپیکر روی 100% است اندازه گیری می کنند.

مقادیر SPL معمولاً در بازه‌های مختلفی قرار می‌گیرند. به طور کلی، SPL بین 0 تا 120 دسی‌بل برای بشر قابل تحمل است، اما مقادیر بالاتر از 85 دسی‌بل ممکن است به طور طولانی مدت برای گوش ها آسیب زننده باشند. در عین حال، SPL های بالاتر از 120 دسی‌بل ممکن است به طور فوری وارد آسیب جدی به گوش ها شوند.

تصویر شماره 3 : 

در تصویر شماره 3 علاوه بر انواع بلندگوهای تحت شبکه که به وسیله میکروفون پیجینگ و یا تلفن تحت شبکه پیج می شوند، دکمه های تحت شبکه را داریم که می توانند نقش موثری در سیستم پیجینگ ما داشته باشند. مثلا با دکمه اضطراری تحت شبکه شماره یک می توان زنگ هشدار را در چندین بلندگو و یا یک بلندگوی خاص به صدا در آورد. می توان پیغام های خاصی را برای زون و یا گروه خاصی پخش کرد و یا با سیستم های اورژانس و پلیس تماس گرفت. همچنین هر دکمه به تنهایی می تواند به بلندگوی شیپوری نیز متصل گردد. 

جدول سنجش میزان نویز محیطی 

فرمول محاسبه تعداد بلندگوی سقفی مورد نیاز

همانطور که گفتیم  H ارتفاع نصب بلندگو ، حرف d قطر قابل پوشش هر بلندگو و A مساحت تحت پوشش هر بلندگوی سقفی است. 

d=h*3

تعداد کل بلندگو ها برابر با تقسیم مساحت کل(TA) بر مساحت تحت پوشش هر بلندگو(A) می باشد.

ضریب SPL در بلندگو های 5 ، 10 و 30 وات به ترتیب برابر 1 ، 0.8 0.6 است که با SPLX نمایش داده می شود. 

بنابر این فرمول محاسبه تعداد بلندگوی 5 و 10 وات در محیط های با ارتفاع نصب حداکثر 3 متر  و بلندگو های 30 وات برای ارتفاع نصب 3 تا 4 متر به شرح زیر است : 

A=3.14*((d/2.5)^2)*SPLX

QTY=TA/A

به طور مثال اگر بلندگو های ما 5 وات و ارتفاع نصب 2.5 متر باشد برای 700 متر مربع به این تعداد بلندگو نیاز خواهیم داشت : 

A=3.14*((2.5*3/2.5)^2)*1

A=28.26

QTY=700/28.26

QTY=24.7

بنابر این در محیطی به مساحت 700 متر مربع با ارتفاع سقف 2.5 متر حدود 25 بلندگوی 5 وات نیاز خواهیم داشت ولی با بلندگو های 10 وات این عدد به 20 کاهش پیدا می کند.

📃 توجه داشته باشید که گنجاندن ضریب نویز محیطی در فرمول باعث دقت بیشتر خواهد شد اما در اینجا با توجه به تجربه نصب پروژه های متعدد از این ضریب چشم پوشی می کنیم. ممکن است با گنجاندن ضریب نویز محیطی، اختلافی 5 تا 15 درصدی در کم و زیاد شدن تعداد بلندگو های فضاهای اداری داشته باشیم.

کدک های صوتی در اسپیکر تحت شبکه 

کدک های صوتی وظیفه فشرده سازی صدا در اسپیکر های تحت شبکه را بر عهده دارند. نه تنها این فشرده سازی در بلندگو های تحت شبکه بلکه در تمامی تجهیزات صوتی SIP Support قابل پشتیبانی است. انواع مختلفی از کدک ها در دنیا وجود دارند که توسط شرکت ها و سازمان ها توسعه یافته اند. برخی از این کدک های رایگان هستند و برخی نیاز به پرداخت هزینه برای استفاده دارند ولی با توجه به گذشت مدت زمان زیادی که از ارائه نسخه اصلی می گذرد به مرور نسخه های رایگان هم در اختیار قرار می گیرد. کدک های صوتی در اسپیکر های تحت شبکه می توانند برای دو منظور مورد استفاده قرار گیرند. یا برای پخش موسیقی و یا برای پیج کردن می توانند صدا را فشرده سازی و ارسال نمایند. از این کدک های می توان به G.711 ، G.722 ، G.726 و OPUS اشاره کرد.

چت با کارشناسان در واتس آپ