تعریف سیستم پیجینگ تحت شبکه (IP Network Paging)
سیستم پیجینگ تحت شبکه(IP Network Paging) سامانه ای جهت ارسال پیام صوتی در محوطه های داخلی و فضای باز در بستر شبکه است. منظور از شبکه در سیستم پیجینگ تجهیزات صوتی متصل به سوئیچ است که از پروتکل SIP برای برقراری ارتباط با یکدیگر استفاده می کنند. پیام های صوتی ارسال شده در سیستم های پیجینگ تحت شبکه(IP Network Paging System) جهت فراخوانی افراد ، پخش پیام های هشدار ، موزیک ، رادیو و اذان می باشد. پیام های صوتی بعد از فشرده سازی و تبدیل به بسته های دیتا توسط تجهیزات پیجینگ(Paging Equipment) روی کابل شبکه ارسال و دریافت می گردد. فشرده سازی بسته های صوتی توسط کدک های فشرده سازی صدا انجام می پذیرد و این کدک ها از یک استاندارد تعریف شده پیروی می کنند. در تعریف دیگر از سیستم پیجینگ تحت شبکه آن را سامانه ای برای ایجاد ارتباط صوتی به صورت یک به یک و یا یک به چند معرفی می کنیم.

اصطلاحات پیجینگ IP
اسپیکر تحت شبکه(IP Network Speaker):ابزاری برای پخش صدا که صدای ورودی را از شبکه دریافت می نماید.
آمپلی فایر تحت شبکه(IP Network Amplifier): ابزاری برای تقویت صدای دریافتی از شبکه و انتقال به بلندگو های آنالوگ است.
کنترلر یا نرم افزار پیجینگ(Paging Software) : سامانه ای برای مدیریت تجهیزات IP روی بستر شبکه است.
اینترکام(Intercom): بسیار شبیه به تلفن های صنعتی است که برای تماس و اعلام پیغام مورد استفاده قرار می گیرد ولی هندست و عمدتا کیپد شماره گیری ندارد و از دکمه برای ایجاد تماس فوری استفاده می کند.
مترادف های پیجینگ تحت شبکه
منظور از مترادف در این مقاله استفاده از نام هایی مشابه و غیر مشابه برای پیجینگ تحت شبکه است که معنی و مفهوم یکسان با پیجینگ تحت شبکه دارند. سیستم پیجینگ IP (IP Paging)، سیستم پیجینگ SIP ، پیجینگ ویپ(VoIP Paging) و سیستم صوتی تحت شبکه(IP Network Audio System) مترادف هایی هستند که در وب سایت ها و منابع داخلی و خارجی مورد استفاده قرار گرفته است و در این متن هم با این مترادف ها باز نشر خواهند شد. سیستم پیجینگ IP به علت تحت شبکه یا IP بودن سیستم نامگذاری شده است. سیستم پیجینگ SIP به خاطر این که از پروتکل SIP (که یکی از پروتکل های اختصاصی IP است) برای ارسال و دریافت صدا استفاده می کند و پیجینگ ویپ به دلیل استفاده از واژه ی VoIP (اختصار Voice Over IP یعنی صدا روی شبکه) و سیستم صوتی تحت شبکه هم به خاطر علاقه ای که بازار از مدتها قبل به این نام داشته نام گذاری شده است.
دسته بندی سیستم پیجینگ تحت شبکه :
سیستم پیجینگ تمام شبکه
سیستم پیجینگ ترکیبی
در سیستم پیجینگ تمام شبکه ، همه ی تجهیزات پیجینگ مورد استفاده، آی پی می باشند و پورت شبکه به آن ها وصل می شود. ولی در سیستم پیجینگ ترکیبی از طریق آمپلی فایر های تحت شبکه می توانیم از بلندگوهای پیجینگ آنالوگ استفاده کنیم. در سیستم پیجینگ تحت شبکه ترکیبی ، تمامی اجزا و زیرساخت به جز بلندگو ها ، IP است. کابل کشی بلندگوها در سیستم پیجینگ تحت شبکه ترکیبی از نوع سیم دو زوج مسی می باشد.
بررسی اجمالی سیستم پیجینگ تحت شبکه(IP Network Paging Overview)
تمامی تجهیزات IP و نرم افزار ها در سیستم پیجینگ تحت شبکه نقش خاصی را بر عهده دارند. برخی از تجهیزات ممکن است دو نقش داشته باشند یعنی صدا را دریافت و آن را پخش کنند ولی برخی دیگر از تجهیزات پیجینگ می توانند نقش ارسال ، دریافت و پخش صدا را داشته باشند. بلندگو و آمپلی فایر های تحت شبکه جزو دسته اول هستند که بعد از دریافت صدا آن را پخش می کنند. اینترکام ها و تلفن ها از دسته دوم هستند که علاوه بر دریافت و پخش، نقش ارسال کننده ی صدا را هم بر عهده دارند. یکی از نقش ها در سیستم صوتی تحت شبکه(IP Network Audio System) نقش کنترلر است که نرم افزار پیجینگ(Paging Software) این وظیفه را بر عهده دارد.

همانطور که در تصویر بالا می بینید می توان سیستم صوتی تحت شبکه را هم در اینترنت و هم در اینترانت اجرا کرد. در بالا اشاره ش که نرم افزار پیجینگ نقش کنترلر را دارد. به جای نرم افزار پیجینگ می توان از مرکز تلفن ویپ استفاده کرد. امکانات نرم افزار پیجینگ در مرکز تلفن ویپ وجود ندارد و از مرکز تلفن ویپ فقط برای تماس و پیج استفاده می شود. اگر صاحب کسب و کاری باشید که داری شعب ، کارخانه و سایت های اداری متعددی باشد از یک و یا چند کنترلر می توانید در شبکه خود استفاده کنید. اگر شبکه شما پایدار باشد یک کنترلر برای همه ی بخش ها کافی است ولی اگر به شبکه ی خود اطمینان ندارید به ازای هر سایت یک کنترلر در سیستم پیجینگ SIP در نظر بگیرید.
مزایای پیجینگ تحت شبکه(Advantage of IP Paging)
حداقل شدن کابل کشی
کاهش کابل کشی یکی از مزایای پیجینگ تحت شبکه است. اگر در محیطی که قصد نصب بلندگو یا سایر تجهیزات پیجینگ را دارید کابل کشی شبکه داشته باشید قطعا سیستم پیجینگ تحت شبکه به صرفه تر است چون هزینه کابل و کابل کشی سیستم پیجینگ آنالوگ بالاست. اگر قبلا در محیط اداری ، صنعتی یا محوطه های باز ، از دوربین مدار بسته استفاده کرده اید به راحتی می توانید از همان کابل کشی دوربین استفاده کنید. کافی است از میکسر PoE یا میکسر شبکه استفاده کنید. به شما کمک می کند تا در انتهای کابل به جای یک پورت شبکه ، دو پورت شبکه داشته باشید.
صرفا دوربین ها عامل نجات و یا کاهش کابل کشی نیستند و شما هر جایی که دسترسی به شبکه داشته باشید می توانید از سیستم صوتی تحت شبکه استفاده کنید. اگر مسافت طولانی است و شما در نقطه مورد نظر شبکه ندارید می توانید از آنتن های پوینت تو پوینت استفاده کنید . تقریبا جفت آنتن ها با هم حدود 100 دلار قیمت دارند و می توانید در مسافت های زیر 5 کیلومتر از این آنتن ها استفاده کنید . البته آنتن های با برد بالاتر هم وجود دارد که به تناسب قیمت آن ها بیشتر است.
پخش کننده ی موزیک حرفه ای(Play Music Over IP Paging)
امکان انتخاب و بارگذاری موزیک برای هر زون به صورت اختصاصی ، امکان زمانبندی پخش موزیک، تکرار موزیک ، پشتیبانی از انواع فرمت های صوتی و کم و زیاد کردن صدای موزیک برای هر زون از مزایای استفاده از پیجینگ تحت شبکه است.
زونبندی نامحدود(Unlimited Zoning)
در سیستم پیجینگ ویپ(VoIP Paging System) هیچ محدودیتی برای تعداد زون نداریم و با هر آرایشی که مورد نیاز باشد می توانیم بلندگوها ، آمپلی فایرها ، اینترکام ها ، میکروفون و تلفن های صنعتی را چیدمان کنیم. می توان یک بلندگو را در زون های مختلفی قرار داد. مثلا اسپیکری در یک طبقه اگر در زون کارکنان بازرگانی قرار داشته باشد همان اسپیکر می تواند در زون ساختمان اداری هم قرار بگیرد.
پخش اذان خودکار
در اکثر ادارات و کارخانه ها در هنگام نماز های یومیه صدای اذان به گوش می رسد . در سیستم های آنالوگ از یک دستگاه اذان گوی آنالوگ استفاده می شد ولی در نرم افزار سیستم پیجینگ ویپ این گزینه فقط با یک تیک و انتخاب شهر فعال می شود. در شهر های اهل تسنن می توانید گزینه مربوطه را تیک بزنید تا بر اساس مذهب اهل سنت زمانبندی پخش اذان ایجاد شود. حتی صدای موذن را نیز می توانید به دلخواه آپلود نمائید. پخش اذان را می توانید برای یک زون ، چند زون و یا همه ی زون ها در پیجینگ ویپ فعال نمائید.
پخش پیام های زمانبندی شده(Play Scheduled Messages)
نیاز به پخش پیام های زمانبندی شده و مشخص مثل هشدار های ایمنی کار ، زمانبندی آغاز و پایان شیفت، زمان های استراحت و پیام های تبریک مناسبتی از دسته پیام های زمانبندی شده ای هستند که می توانید برای پخش در نرم افزار پیجینگ تحت شبکه تنظیم کنید. پیام ها ی ضبط شده را می توانید روی هر زون خاصی که انتخاب می کنید بار گذاری کنید و از روی جدول زمانبندی برای پخش آن تنظیمها را انجام دهید. نوع پخش این پیغام ها می تواند یکبار ، روزانه ، هفتگی و ماهیانه باشد.
اتصال به سیستم تلفنی و نرم افزار پیجینگ (Connecting to the VoIP)
اگر 2 مجموعه دارای سیستم پیجینگ ویپ(VoIP Paging) باشند بین آن دو می توان ارتباط برقرار نمود. نرم افزار پیجینگ و سانترال ویپ نیز قابل اتصال به یکدیگر هستند. ابزار ارتباطی بین دو سیستم پیجینگ ویپ SIP Trunk می باشد. در این روش اپراتور ها می توانند تجهیزات پیجینگ IP در مجموعه دیگر را پیج کنند.

ارتباط با سیستم اطفا حریق
سیستم پیجینگ ویپ را می توانید از طریق رله های میانی به سیستم اطفا حریق متصل کنید. با فعال شدن سنسور در اطفا حریق ، رله میانی دو سیستم فعال می گردد تا صدای هشدار در سیستم صوتی تحت شبکه فعال شود. اینکه صدای هشدار در کدام زون ها فعال شود در اختیار مدیر سیستم است.
پیج کردن بدون نیاز به کنترلر
استفاده از پروتکل RTP در تجهیزات پیجینگ عامل مهمی است تا بدون نیاز به کنترلر بتوان با استفاده از یک تلفن تحت شبکه ، بلندگو ها را پیج کرد. در شرایط بحران و غیره منتظره مثل کار نکردن کنترلر می توان از این قابلیت در سیستم پیجنگ تحت شبکه استفاده کرد.
تجهیزات پیجینگ IP
در ادامه مختصرا با تجهیزات پیجینگ SIP آشنا خواهیم شد.
• کنترلر یا نرم افزار پیجینگ
• انواع بلندگوی تحت شبکه
• آمپلی فایر تحت شبکه
• اینترکام تحت شبکه
• میکروفون پیجینگ تحت شبکه(IP Network Paging Microphone)
• دکمه تماس اضطراری تحت شبکه(Emergency Call Button)
• تلفن صنعتی تحت شبکه

کنترلر (نرم افزار پیجینگ) :
در ابتدای متن کنترلر در سیستم پیجینگ ویپ را معرفی کردیم. امکانات نرم افزار پیجینگ(Features of Paging Software) به شرح زیر است:
• امکان تعریف نامحدود زون
• پخش اذان خودکار بر حسب موقعیت جغرافیایی و ساعت محلی
• قابلیت انتخاب مذهب در پخش اذان
• امکان پخش موسیقی به صورت آلبوم
• امکان آپلود فایل صوتی به صورت MP3
• اولویت بندی خودکار
• پشتیبانی از SIP Trunk
• زمان بندی پخش موزیک یا فایل های صوتی
• امکان اتصال به زون سلکتور سخت افزاری
• پشتیبانی از RTP
• پخش آنلاین رادیو
• زونبندی بدون محدودیت
• تغییر میزان صدای زون ها به طور مستقل
• مشاهده آنلاین وضعیت تجهیزات نصب شده
بلندگوهای تحت شبکه
بلندگو های تحت شبکه در سه نوع زیر تولید می شود:
• بلندگوی شیپوری تحت شبکه(Network Horn Speaker)
• بلندگوی سقفی تحت شبکه(Network Ceiling Speaker)
• بلندگوی دیواری تحت شبکه(Network Wall Speaker)
نکته ی مهم : با توجه به توان سوئیچ های شبکه ، اسپیکر ها در انواع مختلف تا 30 وات از روی PoE و در توان های بالاتر از برق شهر و یا منبع تغذیه DC مستقل استفاده می کنند.
بلندگوی سقفی تحت شبکه
در دو نوع توکار و روکار تولید می شوند. توان استاندارد برای بلندگو های سقفی بین 5 الی 30 وات است. بلندگو های سقفی برای واحد های اداری در سیستم صوتی تحت شبکه مورد استفاده قرار می گیرند.
بلندگوی دیواری تحت شبکه
بلندگو های دیواری در دو نوع Outdoor و Indoor تولید می شوند. بلندگو های Indoor می توانند بدنه چوبی هم داشته باشند. برای نصب در مساجد ، راه رو ها ،فرودگاه ها ، سینما ها، رستوران ها و مدارس مورد استفاده قرار می گیرد. در توان 10 تا 60 وات تولید می شود.
بلندگوهای شیپوری تحت شبکه
بلندگوی شیپوری تحت شبکه مناسب استفاده در محیط های باز ، کارگاه ها و کارخانه ها می باشد. پرتاب صدا در بلندگو های شیپوری حداقل سه برابر دیگر نوع بلندگو هاست. در توان ها 10 الی 400 وات تولید می شوند.
آمپلی فایر های تحت شبکه
در سیستم پیجینگ IP از آمپلی فایر های تحت شبکه برای اتصال بلندگو های ولتی آنالوگ استفاده می شود. آمپلی فایر های ولتی به خاطر داشتن ترانس مچینگ می توانند صدا را تا مسافت طولانی تری بدون افت انتقال دهند.

دکمه اورژانسی تحت شبکه
ممکن است برخی از شرکت ها و یا سازمان ها نیاز به ایجاد بوق هشدار از طریق دکمه های اورژانس یا دکمه های اضطراری تحت شبکه داشته باشند. این دکمه فقط با یک کابل شبکه به سوئیچ PoE شما متصل می شود. دکمه اضطراری تحت شبکه می تواند بوق هشدار را روی یک بلندگو و یا یک زون در سیستم صوتی تحت شبکه ی شما فعال نماید.
اینترکام تحت شبکه
اینترکام های تحت شبکه برای ایجاد تماس فوری و آسان در سیستم پیجینگ ویپ مورد استفاده قرار می گیرند. با توجه به هر صنعتی در اشکال مختلفی تولید شده اند. در برابر نفوذ آب و گرد و خاک مقاوم هستند و می توانند دارای دوربین هم باشند.
برخی از کارکرد های سیستم پیجینگ صوتی(Audio Paging System)
سیستم پیجینگ صوتی پارک و بوستان
در پارک ها و بوستان ها از سیستم پیجینگ صوتی به منظور پخش موزیک ، رادیو و پیام های صادر شده از مدیریت استفاده می شود. با توجه به اینکه افراد پارک و بوستان ها شامل کوکان و بانوان هم می شود حساسیت بالایی در انتخاب بلندگوهای سیستم پیجینگ صوتی پارک ها وجود دارد. بلندگو های دیواری بهترین گزینه هستند. چون کیفیت پخش موزیک در آنها بهتر است و صدای پیج کردن در آن ها آزار دهنده نیست.
سیستم صوتی صنعتی(Industrial Sound System)
در کارخانه ها و کارگاه ها استفاده از سیستم صوتی صنعتی معنی و مفهوم خاصی پیدا می کند چون کارخانه ها محل انجام فعالیت هایی هستند که گاه برای افراد مخاطره امیز است بنابر این سیستم صوتی صنعتی باید از دقت و عملکرد دقیق تری برخوردار باشد. همچنین میزان نویز هم یکی دیگر از موضوعاتی است که باعث می شود محاسبات در سیستم صوتی صنعتی را بیشتر مورد بررسی قرار دهیم. محیط هایی نظیر اطراف دستگاه های تولید ، کنار کوره ها و دستگاه های برش نیازمند آن است تا میزان نویز را با دقت بیشتری اندازه گیری کنیم تا صدای خروجی از بلندگو ها و تعداد بلندگو های سیستم صوتی صنعتی متوازن گردد.

سیستم پیجینگ شهری و عمومی(Public Address System)
سیستم پیجینگ شهری و عمومی توسط شهرداری ها در فضاهای شهری و اماکن عمومی مثل خیابان و میادین مورد استفاده قرار می گیرد. سیستم پیجینگ شهری بیشتر برای اعلام هشدار ، پخش صدای اذان و پخش آنلاین رادیو و تلویزیون مورد استفاده قرار می گیرد. ساختار سیستم پیجینگ شهری و عمومی می بایست به نحوی باشد که با اکثر زیرساخت های شبکه ، برق و تاسیسات موجود شهری سازگاری داشته باشد. پیجینگ شهری یا پیجینگ عمومی از زیرساخت هایی است که در بحران های شهری هم کاربرد فراوانی دارد. استحکام ساختاری وطول عمر بالا از ویژگی های سیستم پیجینگ عمومی است.
فناوری های سیستم پیجینگ تحت شبکه
پیشرفت فناوری در صنعت صدا و سیستم های صوتی به اندازه ای بوده که از انتظارات مشتریان فراتر رفته است. ترکیب امنیت، بهره وری در انرژی مصرفی، تسهیل مدیریت تجهیزات و کارکنان از نتایج پیشرفت تلکنولوژی در سیستم پیجینگ تحت شبکه است.
برخی از فناوری ها، پروتکل ها و تجهیزات نوین به کار رفته در سیستم پیجینگ تحت شبکه به شرح زیر است:
🔈 کنفرانس از راه دور صوتی یا کنفرانس صوتی
فناوری اصلی که برای کنفرانس صوتی استفاده می شود و توسط مرکز تلفن ویپ و یا سرور پیجینگ تحت شبکه به منظور ارتباط کنفرانس بین تلفن های صنعتی و اینترکام ها ایجاد می شود. این ارتباط در مواقعی سه یا مخاطبین بیشتری در یک ارتباط صوتی قصد مذاکره و یا اطلاع رسانی در مورد موضوعات مهم دارند مورد استفاده قرار می گیرد.
🔈 کدک های فشرده سازی صدا
کدک ها الگوریتم های پردازش سیگنال دیجیتال صدا هستند که به منظور تبدیل سیگنال صدای آنالوگ به سیگنال دیجیتال مناسب برای استفاده توسط دیگر پروتکل ها به کار می روند. تجهیزات پایانی که دریافت کننده صدا هستند باید این سیگنال دیجیتال فشرده سازی شده را مجدد از حالت فشرده خارج کنند و در نهایت آن را به سیگنال صوتی آنالوگ تبدیل کنند. این سیگنال قابل پخش در بلندگوی تجهیزات گیرنده یا پایانی مثل بلندگو و اینترکام های سیستم پیجینگ تحت شبکه است.
🔈 فناوری NFV
فناوری NFV با مخفف Network Functions Virtualization به معنی مجازی سازی سرور های عملیاتی شبکه برای کلاستر کردن و استفاده از منابع سرور های مختلف در مکان های جغرافیایی مختلف است که در سیستم پیجینگ تحت شبکه می توانیم برای کلاستر کردن چندین سرور پیجینگ تحت شبکه با یکدیگر و ایجاد یکپارچگی، امنیت و کاهش هزینه از آن استفاده کنیم. مفهومی که در سیستم پیجینگ آنالوگ حتی نمی توان به آن فکر کرد.
مطلب در حال به روز رسانی است.
ویرایش توسط مدیر در تاریخ 30 آبان 1402