سیستم صوتی تحت شبکه
سیستم صوتی تحت شبکه(IP Network Audio System) شامل تجهیزات صوتی مثل بلندگو(Speaker) ، آمپلی فایر(Amplifier) و اینترکام(Intercom) تحت شبکه است. به منظور مدیریت سیستم صوتی تحت شبکه از مرکز تلفن ویپ(VoIP Telephone) استفاده می شود به همین دلیل به آن پیجینگ ویپ(VoIP Paging) هم گفته می شود. وظیفه ارسال و دریافت صدا در پیجینگ ویپ بر عهده تبدیل کننده های دیجیتال به آنالوگ و آنالوگ به دیجیتال است(DSP) که صدا را در قالب بسته های دیتا انتقال می دهد. سیستم صوتی تحت شبکه می تواند در بستر شبکه موجود در سازمان ها و کارخانه ها بدون افزودن کابل کشی مجدد نصب و راه اندازی شود.
عملکرد سیستم صوتی تحت شبکه(IP Audio System Functionality)
در سیستم صوتی تحت شبکه تمامی اجزا و زیرساخت از پروتکل SIP استفاده می کنند. کابل کشی ها از نوع Cat5 و Cat6 خواهد بود و تنها در صورتی از کابل صوتی آنالوگ استفاده خواهیم کرد که آمپلی فایر های ما تحت شبکه باشند. در سیستم صوتی تحت شبکه از بلندگو های سقفی ، ستونی و یا شیپوری استفاده می شود که از طریق کابل های شبکه به سوئیچ متصل می گردد. زون بندی ها در سیستم پیجینگ ویپ به وسیله Call Group انجام می شود. برای هر بلندگو فارغ از این که از چه نوعی باشد همانند تلفن های ویپ یک داخلی تعریف می کنیم. در پیجیگ ویپ(VoIP Paging) می توان داخلی ها را در یک گروه قرار داد و برای همه آنها یک داخلی در نظر گرفت. مثلا فرض کنید در نرم افزار ایزابل و در قسمت پیجینگ ویپ بخواهیم یک Page Group بسازیم ، کافی است شماره داخلی های بلندگو ها را در این Page Group بگذاریم و یک داخلی به این گروه بدهیم، با شماره گیری این داخلی تمامی بلندگو های آن گروه را می توان پیج کرد.
بلندگو های تحت شبکه(IP Network Speaker) در سیستم صوتی دارای آمپلی فایر داخلی هستند و نیازی به وجود آمپلی فایر مستقل نمی باشد. شاید بپرسید دلیل وجود آمپلی فایر تحت شبکه در پیجینگ ویپ چیست؟ بسیاری از سازمان ها به دو دلیل از آملی فایر تحت شبکه در سیستم صوتی تحت شبکه استفاده می نمایند. دلیل اول این است که قبلا کابل کشی آنالوگ انجام داده اند و بلندگوی آنالوگ نصب کرده اند و اکنون به دنبال تبدیل سیستم پیجینگ ویپ هستند که با خرید آمپلی فایر های تحت شبکه می توانند بلندگوی های پیجینگ خود را به سیستم صوتی تحت شبکه متصل نمایند.

سیستم صوتی تحت شبکه و اتصال آن به ویپ(VoIP)
با توجه به اینکه پروتکل مورد استفاده در سیستم صوتی تحت شبکه SIP می باشد لذا می توان آمپلی فایر ها را در مراکز تلفن و یا نرم افزار صوتی مبتنی بر SIP به عنوان یک کلاینت رجیستر کرد. با توجه به محدودیت های پردازنده برای کارت صدا در آمپلی فایر های تحت شبکه صرفا یک زون برای همه ی بلندگو های پیجینگ متصل به آن داریم. دلیل دوم استفاده از آمپلی فایر های تحت شبکه ،قیمت بلندگو های تحت شبکه می باشد که نسبت به بلندگو های پیجینگ آنالوگ قیمت بالاتری دارند . با توجه به قیمت مس و هزینه های نگهداری کابل کشی آنالوگ در صورتی که قصد کابل کشی آنالوگ را دارید ، به آسانی و با یک محاسبه سر انگشتی می توانید متوجه هزینه بالاتر سیستم صوتی آنالوگ نسبت به سیستم صوتی تحت شبکه شوید. در بسیاری از مر کز تلفن های ویپ مثل ایزابل و گرند استریم و سیسکو نیاز به اتصال سیستم صوتی ویپ و سیستم تلفن ویپ داریم.
تجهیزات سیستم های صوتی تحت شبکه
در ظرفیت های بزرگ سیستم صوتی تحت شبکه نیاز به تجهیزات حرفه ای و با توان بالا داریم مثلا آمپلی فایر ، بلندگو و اینترکام هایی که توان بیشتری برای فراخوانی و یا پخش صوت دارند. امروزه برند های مختلفی در دنیا تجهیزات سیستم صوتی تحت شبکه را تولید می کنند . برند هایی مثل اکسیز(AXIS) ، توآ(ToA) و سایبر دیتا(Cyberdata) که ساخت آلمان ، ژاپن و کانادا هستند.بلندگو ها ی تا توان 30 وات، اینترکام ها و تلفن های صنعتی در سیستم صوتی تحت شبکه، PoE هستند و تنها یک پورت شبکه دارند. یکی دیگر از شرکت های تولید کننده تجهیزات پیجینگ ویپ در ایران ، شرکت اتصال صوت می باشد با چندین سال سابقه توانسته است در خدمت بیش از 1000 مشتری باشد. قیمت سیستم صوت پیجینگ در محصولات اتصال صوت به نسبت کالاهای خارجی پایین تر و کیفیت آن مطلوب مشتریان بوده است.
مزایای استفاده از سیستم صوتی تحت شبکه
-
کاهش کابل کشی با توجه به وجود بستر شبکه
-
توسعه بدون محدودیت
-
امکانات بیشتر نسبت به سیستم های قدیمی
-
قیمت متناسب تر نسبت به ویژگی ها
-
امکان اتصال به سیستم های ویپ
-
قابلیت خودکار سازی پیغام ها
-
پخش اذان های یومیه به صورت نرم افزاری
-
سفارشی سازی نامحدود زون ها